واژه ارگانیک به معنای طبیعی، اصلی و بنیادی است و شاید بتوان آن را زنده نیز معنا کرد و غذای ارگانیک یعنی غذای طبیعی و زنده. غذاهای ارگانیک به مجموعه‌ای از مواد غذایی گیاهی و جانوری گفته می‌شود که در رشد و گسترش آنها از هیچ‌گونه مواد شیمیایی و غیرطبیعی استفاده نشده است؛ همچنین در تولید محصولات کشاورزی ارگانیک از کودهای شیمیایی، آفت‌کش‌ها و مواد غیرطبیعی، پرتوهای گاما و... استفاده نمی‌شود. زمین‌های کشاورزی ارگانیک با شیوه‌های کاملا طبیعی و با کودهای حیوانی و طبیعی مثل کمپوست و حشرات مفید به عنوان آفت‌کش استفاده می‌شوند. خاک ارگانیک بدون هرگونه مواد شیمیایی و فلزات سنگین مانند سرب است، همچنین این‌گونه خاک‌ها هرگز با آب‌های فاضلاب و آلوده آبیاری نشده و نخواهد شد.

 

همچنین در تولید گوشت‌های ارگانیک، حیوانات نباید با هیچ‌گونه غذای غیرطبیعی و شیمیایی نظیر هورمون‌ها تغذیه شوند و هیچ دارو و ماده شیمیایی و حتی تقویتی نباید به آنها داده شود. تمام این موارد با استانداردها و قوانینی که دولت‌ها وضع کرده‌اند، کنترل می‌شود و همه تولیدکنندگان محصولات ارگانیک موظف به رعایت استانداردهای تعیین شده هستند.برتری و امتیازات غذاهای ارگانیک

دلایل زیادی وجود دارد که ما را به استفاده از غذاهای ارگانیک تشویق کند.سلامت و ایمنی بیشتر: شاید عمده‌ترین و بزرگ‌ترین دلیل استفاده از غذاهای ارگانیک، طبیعی بودن آنهاست، چرا که در تولید این‌گونه مواد غذایی از هیچ‌گونه ماده شیمیایی، مصنوعی و غیرطبیعی استفاده نمی‌شود و شما می‌توانید کاملا مطمئن باشید غذایی را که می‌خورید کاملا برخاسته از ذات طبیعت است و همین به حفظ سلامت شما کمک خواهد کرد. فراموش نکنید که استفاده از مواد شیمیایی در تولید مواد غذایی چه گیاهی و چه حیوانی سبب می‌شود در درازمدت برسلامت شما اثرات نامطلوبی بگذارد و تحقیقات مختلف دانشمندان این موضوع را اثبات کرده است. براساس اعلام محققان، استفاده از مواد غیرطبیعی و شیمیایی در تولید محصولات غذایی با گذشت زمان منجر به بروز آسیب‌های فراوانی در بدن می‌شود. مشخص شده ضریب هوشی کودکانی که از غذاهای ارگانیک استفاده می‌کنند، بالاتر از کودکانی است که از غذاهای غیرارگانیک استفاده می‌کنند؛ چرا که غذاهای غیرارگانیک و غیرطبیعی به مرور زمان باعث آسیب‌های مغزی و بدنی به انسان‌ها بویژه کودکان می‌شود.ارزش غذایی بالاتر: براساس تحقیقات به عمل آمده، ارزش غذایی درغذاهای ارگانیک بالاتر است، یعنی این‌که میزان ویتامین‌ها، املاح، مواد معدنی، آنتی‌اکسیدان‌ها و دیگر مواد مغذی در این‌گونه غذاها بیشتر و بالاتر است. به عنوان مثال میزان آنتی‌اکسیدان‌های موجود در میوه‌های ارگانیک مثل گوجه‌فرنگی، 97 درصد بیشتر از انواع غیرارگانیک است و همان‌طور که می‌دانید آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که با سلول‌های سرطانی مقابله می‌کنند و همچنین در عدم ابتلا به بیماری‌های گوناگون از جمله بیماری‌های قلبی ـ‌ عروقی بسیار موثرند. بد نیست بدانید فرآورده‌های ناشی از محصولات ارگانیک مثل نان، کیفیت و ارزش غذایی بالاتری دارند. علاوه بر این، غذاهای ارگانیک مواد مضر و آسیب‌زای کمتری دارند و از طعم و مزه بسیار بهتری نیز برخوردارند. تحقیقات نشان داده که سیب‌های ارگانیک شیرین‌تر و خوش طعم‌ترند و مواد مغذی بیشتری دارند. همچنین شیر، ماهی و تخم‌مرغ‌های ارگانیک نیز میزان امگا 3 بالاتری دارند. در غذاهای ارگانیک، میزان ویتامین ث 27درصد، عنصر آهن 21درصد، منیزیم 3‌/‌29درصد و فسفر 6‌/‌13درصد بالاتراز انواع غیرارگانیک است.حفظ محیط زیست: سومین دلیل برای استفاده از غذاهای ارگانیک و سالم، حفظ محیط زیست و خاک است، زیرا با کشت و تولید غذاها به صورت کاملا طبیعی و بدون استفاده از هرگونه مواد شیمیایی، خاک و محیط زیست ما سالم خواهد ماند. استفاده از آفت‌کش‌ها و کودهای شیمیایی و مصنوعی سبب آلودگی خاک می‌شوند و تا مدت‌ها این آلودگی‌ها در خاک می‌مانند و وارد آب‌های زیرزمینی نیز شده و سرانجام این آب و خاک آلوده وارد محصولات غذایی می‌شوند و در درازمدت برسلامت انسان اثرات نامطلوبی می‌گذارند. مثلا نیترات موجود درکودهای شیمیایی وقتی از طریق مواد غذایی به بدن وارد شود، سبب اکسید شدن هموگلوبین درخون و عدم کارایی گلبول قرمز می‌شود؛ همچنین پس از تجزیه در معده و تولید نیتروزآمین باعث ایجاد سرطان کبد و مثانه می‌شود.

عنصر کادمیوم موجود درفاضلاب جایگزین کلسیم شده و در نتیجه افزایش شکستگی استخوان و آسیب به سلول‌های مغزی را به دنبال دارد. 90 درصد قارچ‌کش‌ها، 60 درصد علف‌کش‌ها  و 30 درصد آفت‌کش‌ها سرطان‌زا هستند. علاوه بر این، نیترات در مادران باردار باعث سقط جنین، تولد نوزادان کم وزن یا ایجاد نقایص ژنتیکی می‌شود؛ بنابراین یکی از مهم‌ترین دلایل استفاده از کشت و گسترش غذاهای ارگانیک، حفظ مطلوبیت خاک و محیط زیست است، چرا که یکی از مهم‌ترین وظایف ما در کره خاکی حفظ این سرمایه عظیم و نگهداری و انتقال آن به نسل‌های بعدی است. بازدهی بیشتر محصول: براساس پژوهش‌های انجام یافته، کشت محصولات به صورت ارگانیک سبب بازدهی بیشتر می‌شود. در تولید محصولات ارگانیک از مواد غیرطبیعی استفاده نمی‌شود و بیشتر از مواد و کودهای طبیعی و حیوانی مثل کمپوست، آفت‌کش‌های طبیعی که در طبیعت زود تجزیه می‌شوند و حشرات مفیدی که به عنوان ضدآفات شناخته شده‌اند می‌توان استفاده کرد. در نتیجه این عملکرد کیفیت خاک حفظ شده و در نتیجه به مرور زمان باعث تولید محصولات بیشتر و سالم‌تر می‌شود. براساس تحقیقات به عمل آمده، میزان بازدهی محصول در کشت ارگانیک و طبیعی در کشورهای پیشرفته حدود 92درصد بوده است. براساس اعلام متخصصان، کشت محصولات به صورت ارگانیک و طبیعی درکشورهای مختلف علاوه برحفظ محیط زیست، سبب افزایش تولید مواد غذایی به میزان 50 درصد خواهد شد که این رقم آن هم در دنیای امروز که با معضل کمبود مواد غذایی مواجه‌ایم، رقم قابل توجهی است.

توصیه می‌شود که با توجه به فواید بی‌شمار غذاهای ارگانیک و طبیعی بکوشید بیشتر از قبل از این‌گونه مواد استفاده و در انتخاب مواد غذایی مصرفی‌تان دقت کافی کنید و از خرید آن دسته مواد غذایی که اطمینان ندارید یا نسبت به آنها مشکوک هستید، خودداری کنید و اگر برایتان امکان دارد حتی می‌توانید بسیاری از مواد غذایی مورد نیازتان از جمله سبزی‌ها و میوه‌ها را خود پرورش دهید تا غذاهای طبیعی در اختیار شما قرار گیرد و باعث حفظ سلامت خود و خانواده‌تان شود. توصیه دیگر آن که بکوشید آشپزی خود را نیز ارگانیک کنید، یعنی میوه‌ها و سبزی‌ها را بیشتر بخارپز کنید یا این‌که از میوه‌ها و سبزی‌ها بیشتر به شکل تازه و خام مصرف کنید تا همه املاح و خواص آنها جذب بدنتان شده و به سلول‌های بدنتان و در نهایت چهره و اندامتان طراوت و تازگی بیشتری ببخشد.

غذاهای ارگانیک در گذر زمان

نخستین بار اشتاینر، اقتصاددان آلمانی سال 1924 تحت عنوان اقتصاد کشاورزی، غذاهای ارگانیک را مطرح کرد و سال 1980 کشورهای اروپایی قوانین مربوط به غذا و کشاورزی ارگانیک را وضع کردند و سال 1990 عنوان استاندارد برای محصولات پاک تدوین شد. 20سال است که در اتحادیه اروپا گواهی کشاورزی ارگانیک صادر می‌شود.

فرانسه اولین کشوری است که برای میوه‌ها، سبزیجات و غلات برچسب دولتی با عنوان کشاورزی ارگانیک ارائه کرد. اکنون استرالیا 84 درصد از اراضی کشاورزی ارگانیک دنیا را دارد.